Pytanie 1
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?

Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
Aby przygotować 4 porcje kawy latte, wykorzystano 160 ml espresso oraz 1 200 ml mleka. Jaką ilość kawy i mleka trzeba przygotować dla 17 osób?
Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| Zakąska zimna | Tatar ze świeżych warzyw z pumperniklem |
| Zupa | Aksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej |
| Danie główne | Kotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami |
| Deser | Racuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym |
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas konferencji | |
|---|---|
| Rodzaj usługi | Cena brutto [zł] |
| Zestaw obiadowy dla 1 osoby | 75,00 |
| Obsługa kelnerska podczas obiadu - 1 kelner na 50 osób | 100,00 |
| Wynajęcie sali konferencyjnej - 1 godzina | 50,00 |
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
Rola błonnika w ludzkim organizmie
Element przedstawiony na ilustracji stanowi część

Jaką barwę ma sok z pieczonego mięsa, jeśli temperatura wewnętrzna nie wzrośnie ponad
Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto zł/os |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
Który przyrząd należy zastosować do pomiaru temperatury w środku mięsa podczas pieczenia?

Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest