Pytanie 1
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy

Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Mąka krupczatka | 150 g |
| Masło | 80 g |
| Jaja | 150 g (3 szt.) |
| Sól | do smaku |
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
| Tabela wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Niedowaga | <18 |
| Norma | 18,5÷24,9 |
| Nadwaga | 25÷29,9 |
| Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
| Otyłość III stopnia | >40 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
| Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
|---|---|---|
| Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
| kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
| omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
| galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
| truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
Jaką część procentową dziennego zapotrzebowania na energię powinien zaspokoić podwieczorek?
Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Interpretacja | Wartości BMI |
| Niedowaga | < 19,00 |
| Norma | 19 - 24,90 |
| Nadwaga | 25 - 29,90 |
| Otyłość II stopnia | 30 - 40 |
| Otyłość III stopnia | > 40 |
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Naczyniem przedstawionym na ilustracji jest

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
Niskie spożycie pokarmów będących źródłem żelaza w szczególności podnosi ryzyko wystąpienia
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Jeżeli klient regularnie odbiera zamówione potrawy, za które zapłacił "z góry", to mamy do czynienia ze sprzedażą
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Ilość próbek kontrolnych potraw, które powinny być pobierane w celach sanitarno-epidemiologicznych, nie może być mniejsza niż
Jakie białko można znaleźć w mleku?
Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
Jaką metodę wykorzystuje się do oceny diety na podstawie jakościowej analizy jadłospisów?
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
| Jadłospis obiadowy I. | Jadłospis obiadowy II. | Jadłospis obiadowy III. | Jadłospis obiadowy IV. |
|---|---|---|---|
| krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa | krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa |
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
Do serwowania śniadania wiedeńskiego wymagane są widelce i noże
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
W organizmie człowieka glicerol powstaje w wyniku
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Długotrwały deficyt witaminy C w organizmie skutkuje
Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
Ocena diety, która polega na przeprowadzeniu analizy laboratoryjnej wartości odżywczej oraz energetycznej dań, to metoda
Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?