Pytanie 1
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina

Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien
Na zdjęciu przedstawiono

Stół o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być przykryty obrusem
Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Do serwowania posiłku z mostkiem cielęcym, puree z ziemniaków oraz kalafiorem w wodzie należy użyć noża i widelca?
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Do czego jest przeznaczony przedstawiony na ilustracji sprzęt pomocniczy?

Na rysunku przedstawiono szczypce do serwowania

Narzędzie przedstawione na ilustracji służy do konsumpcji

Na zdjęciu przedstawiono kieliszek o pojemności 60 ml, który służy do podawania

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania

Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Na rysunku jest przedstawiony

Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do

Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy

Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?

Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?
