Pytanie 1
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
| Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
| Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
| Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
| Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
Do lokali gastronomicznych o charakterze żywieniowym zaliczają się
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
Oblicz cenę brutto gastronomiczną za jedną lampkę czerwonego wina o objętości 100 ml, jeśli restauracja nabyła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka VAT wynosi 23%?
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
| Por | 1 000 | 60,90 |
| Jabłko | 400 | 52,10 |
| Majonez | 150 | 679,70 |
| Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
| Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
|
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Do kontroli którego parametru należy użyć sprzętu przedstawionego na rysunku?

Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?