Pytanie 1
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
| Zestaw śniadaniowy | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość błonnika w 100 g produktu [g] |
| grahamka | 100 | 6,7 |
| masło | 20 | 0,0 |
| cieciorka | 80 | 7,6 |
| ziemniak | 100 | 1,5 |
| papryka | 150 | 2,0 |
| szczypiorek | 50 | 2,5 |
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.
| Cennik oferty konferencyjnej | ||
|---|---|---|
| Usługa | J. m. | Cena brutto |
| Sala konferencyjna dla 40 osób | doba | 600,00 zł |
| Sala konferencyjna dla 80 osób | doba | 700,00 zł |
| Zestaw przekąsek i napojów na jedną przerwę kawową | 1 osoba | 10,00 zł |
| Zestaw dań i napojów na lunch bufetowy | 1 osoba | 70,00 zł |
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym schemacie?

Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
| Lp. | Propozycja menu | Cena netto 1 porcji (w zł) |
|---|---|---|
| 1 | Tatar z łososia z kaparami | 12 |
| 2 | Panierowany camembert z sosem żurawinowym | 13 |
| 3 | Rosół z makaronem | 7 |
| 4 | Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw | 28 |
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Na zdjęciu przedstawiono

Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to

Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze