Pytanie 1
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
| średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
| % liczby miejsc siedzących | 75% |
Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?
Naczynie przedstawione na rysunku należy zastosować do podawania

Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Na zdjęciu przedstawiono kluski

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ziemniaki | 3 000 g |
| masło | 100 g |
| mleko | 300 cm³ |
| koperek | 20 g |
| sól | do smaku |
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
|
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
Ile talerzy na przekąski powinien przygotować serwisant na angielski bankiet dla 100 osób, biorąc pod uwagę zapas w wysokości 120%?
Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
| Udzielony opust | 10% |
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić