Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Czym jest tartinka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
W sytuacji, gdy pracownik traci przytomność, najpierw powinno się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Pojawienie się "kłaczków" podczas mieszania żółtkami zupy kremowej sugeruje, że zupa była zbyt
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?