Pytanie 1
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
| Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
|---|---|---|---|
| Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
| Barman | 1 | 50,00 | 4 |
| Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Jaką usługę dodatkową oferuje restauracja?
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?
| Zestaw A. | Zestaw B. | Zestaw C. | Zestaw D. |
| Krem z dyni z grzankami, Pulpety w sosie potrawkowym, Ziemniaki z wody, Surówka z selera | Zupa grochowa z ziemniakami, Żeberka duszone, Ziemniaki z wody, Purée z fasoli | Zupa ogórkowa z ryżem, Risotto z warzywami, Mizeria | Zupa koperkowa z ziemniakami, Kasza gryczana z gulaszem wołowym, Buraczki zasmażane |
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
W menu restauracyjnym powinno się zamieścić informację o
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Minimalna temperatura flaków wołowych przeznaczonych do spożycia powinna wynosić
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie
| Wybrane objawy niedoboru |
|---|
|
Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
| Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu | ||
|---|---|---|
| Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
| 6 | 2 | 50 |
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji schabu pieczonego ze śliwkami | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| schab b/k | 1 200 |
| śliwki suszone | 200 |
| olej | 40 |
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
Na zdjęciu przedstawiono

Czym jest HACCP?