Pytanie 1
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?
Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
| Dip serowy | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość wapnia w 100 g produktu [mg] |
| 1. | Ser pleśniowy | 100 | 96 |
| 2. | Ser twarogowy | 150 | 600 |
| 3. | Jogurt naturalny | 50 | 170 |
| 4. | Sól, pieprz, papryka | do smaku | |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
| Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu | ||
|---|---|---|
| Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
| 6 | 2 | 50 |
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Zahamowanie wzrostu |
| Suchy wygląd skóry |
| Pogorszenie widzenia |
| Zmiany w układzie nerwowym |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?
| Wykaz surowców do sporządzenia budyniu z sera twarogowego | |
| Ser twarogowy | |
| Cukier | |
| Kasza manna | |
| Masło | |
| ? | |
| Kandyzowana skórka pomarańczowa | |
| Masło do smarowania formy | |
| Bułka tarta do posypania formy | |
| Cukier waniliowy | |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
| Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
|---|---|
| Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
| Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
| Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.