Pytanie 1
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
Oblicz wartość netto gastronomiczną 100 ml wermutu, przy założeniu, że cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża wynosi 200%?
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
| 1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
| 2 | Jaja | 50 | 12 |
| 3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
| 4 | Margaryna | 20 | - |
| 5 | Bułka tarta | 10 | - |
| 6 | Cukier | 15 | - |
Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?

Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Korzystając z normatywów surowcowych, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do przygotowania 5 porcji sufletu i 12 porcji kompotu.
| Surowce | Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu | Normatyw surowcowy na 10 porcji kompotu | ||
|---|---|---|---|---|
| Ilość [g] | Ilość [g] | |||
| Jabłka | 1 200 | 1 000 | ||
| Masło | 500 | ---- | ||
| Cukier | 200 | 400 | ||
| Jaja | 400 | ---- | ||
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
| Zestaw obiadowy w przedszkolu | |
|---|---|
| Potrawa, napój | Wartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł] |
| Barszcz ukraiński | 166,60 |
| Pierożki z mięsem i kapustą | 200,60 |
| Kompot owocowy | 51,00 |
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
| średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
| % liczby miejsc siedzących | 75% |
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
W niemieckiej restauracji zupę krem ze szparagów powinno się podawać
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
| Karta menu (fragment) | |
|---|---|
| Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
| Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
| Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
Przedstawiony na rysunku element stanowi część

Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania
