Pytanie 1
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Wynik: 10/40 punktów (25,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Jaką kwotę trzeba zapłacić za 1 porcję pierogów z mięsem, gdy koszt surowców na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża wynosi 30%, a stawka VAT to 8%?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| Wołowina bez kości | 700 g |
| Mąka | 10 g |
| Smalec | 50 g |
| Masło | 20 g |
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |||
|---|---|---|---|
| kurczęta patroszone | 1750 g | sól | 10 g |
| woda | 1500 cm3 | masło | 30 g |
| marchew | 100 g | mąka | 30 g |
| pietruszka | 50 g | żółtko (1 szt.) | 20 g |
| seler | 50 g | masło | 20 g |
| cebula | 50 g | zielona pietruszka | |
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Do czego używa się Steamery?
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jaką kuchnię opisuje.
| Na samym środku, to co najlepsze, a więc kawior, zawsze w szkle, aby tłusty połysk czarnych lub czerwonych, grubych ziaren cieszył oko i przyspieszył bicie serca. Naczynko z kawiorem zawsze jest ułożone w drugiej czarze wypełnionej lodem, bo kawior lubi chłód. Dekoracja do tego z ćwiartek cytryny, które również leżą wokół płaskiej, wytłoczonej folią lub łososia. Kolej na śledzie, zawsze prezentowanego w kilku gatunkach. Od drobniutkich i bardzo pikantnych kilek, przez mośkaliki i dalekowschodnie wasi do tłustych matjasów. Kilki i mośkaliki w sosie własnym, śledzie w postaci rolmopsów w marynacie, w oleju, z drobno siekaną cebulką, w śmietanie, dekorowane natką pietruszki. W drobnych przybranych półmiskach lub wazach ważne dodatki do darów rzek i morza, od których zaczyna się ucztę. A w nich filmy do kawioru oraz gotowane lub pieczone w mundurkach ziemniaki do śledzi. |
| źródło: T. Olszański: PPodróże z łyżką i widelcem |
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
| Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
|---|---|
| białko | 5 |
| węglowodany przyswajalne | 62 |
| błonnik | 2 |
| tłuszcz | 1 |
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Białe wino nie powinno być serwowane z
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
| Surowce i półprodukty | Normatyw |
|---|---|
| Mąka pszenna | 300 g |
| Mleko | 200 ml |
| Drożdże | 20 g |
| Cukier | 30 g |
| Jaja | 2 szt. |
| Sól | 1 g |
| Olej | 250 ml |
| Cukier puder | 30 g |
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | ||
|---|---|---|
| mleko | 350 cm3 | |
| cukier | 60 g | |
| jaja | (2 szt.) 100 g | |
| cukier wanilinowy | 2,5 g | |
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
| Surowiec |
| Mięso mielone |
| Bułka czerstwa |
| Mleko |
| ? |
| Jajo |
| Cebula |
| Bułka tarta |
| Tłuszcz |
| Sól, pieprz |
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości