Pytanie 1
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Według zasad żywieniowych maksymalny procent energetyczny podwieczorka w codziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię wynosi
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić
Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.
| Normatyw surowcowy na 2 porcje fasoli szparagowej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Fasola szparagowa | g | 650 |
| Bułka tarta | g | 20 |
| Masło | g | 50 |
| Sól | do smaku | |
Bistro to lokal gastronomiczny działający w systemie otwartym z
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do

Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
Co jest podstawą diety wegańskiej?
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych