Pytanie 1
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?
Ilość próbek kontrolnych potraw, które powinny być pobierane w celach sanitarno-epidemiologicznych, nie może być mniejsza niż
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
| Karta menu (fragment) | |
|---|---|
| Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
| Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
| Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
System zapewnienia jakości, który wymaga stworzenia wewnętrznego planu higieny w formie instrukcji oraz kart monitorujących, to
Który składnik ma działanie alkalizujące na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
Co jest podstawą diety wegańskiej?
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?