Pytanie 1
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
Przedstawiona na zdjęciu bielizna stołowa, bezpośrednio nałożona na blat stołu, to

Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany zachodzące w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem
W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Jakie dania należy uwzględnić w ofercie bufetu na śniadanie i obiad?
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
| Harmonogram pracy w pierogami | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i kopytek | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 3 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy

Jaką kuchnię powinno się uwzględnić przy serwowaniu zapiekanej zupy cebulowej w porcjach indywidualnych?
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%
Sprzęt przedstawiony na ilustracji przeznaczony jest do sporządzania i ekspedycji

Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności