Pytanie 1
O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
Alkoholu etylowego podczas zwalczania zgnilca łagodnego używa się do odkażania
Zaskorupienie gleby, w okresie kiełkowania rzepaku, można zlikwidować
Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Typowym szkodnikiem miodu jest
Którą właściwość miodu można określić za pomocą refraktometru?
Chorobą występującą u bydła i owiec objawiającą się wysoką temperaturą, brakiem apetytu oraz powstaniem charakterystycznych obrzęków na klatce piersiowej, ramionach i szyi, jest
Które narzędzie stosuje się do ręcznego zbierania obornika?
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.
| Sposób suszenia | Straty w % | ||
|---|---|---|---|
| Suchej masy | Białka strawnego | Karotenu | |
| Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie | 15-30 | 12-25 | 60-85 |
| Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie | 25-50 | 50-60 | 95-98 |
| Dosuszanie nieogrzanym powietrzem | 15-20 | 10-20 | 50-85 |
| Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem | 5-10 | 5-8 | 5-6 |
Który z rysunków przedstawia matkę pszczelą?

Który produkt wytwarzany jest w gruczole gardzielowym pszczoły?
Zaplanowano uprawę facelii błękitnej. W celu zabezpieczenia uprawy przed wzrostem chwastów zastosowane zostaną herbicydy. Najlepszym czasem, aby to zrobić jest
Objawami niedoboru azotu na roślinie są:
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
Która z wymienionych pasz ma wpływ na rozwój żwacza u młodych cieląt?
Ile razy w roku do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podaje się stan stada, jeżeli jego liczebność nie uległa zmianie?
Przez jaką chorobę została zaatakowana roślina, której źdźbło przedstawiono na rysunku?

Narząd wzroku pszczoły zbudowany jest z oka
Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na
Na podstawie kodu umieszczonego na jajku określ sposób chowu kur.

Który chwast został przedstawiony na zdjęciu?

Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
Która roślina nadaje się do poprawy pożytków późnych?
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?
Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?
Wapnowanie gleby pod plantacje koniczyny czerwonej należy przeprowadzić
Najlepszym terminem do nawożenia obornikiem użytków zielonych jest
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?
§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż: 1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej; 2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany; 5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa. 2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. 3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4. |
Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?
Która grupa zwierząt gospodarskich nie podlega kolczykowaniu?
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?
Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.
| Rośliny miododajne | Powierzchnia zwartego łanu w ha lub szt. | Wydajność miodowa w kg/ha |
|---|---|---|
| Las mieszany (100 ha) | ||
| Borówka czarna 4% | 4 | 100 |
| Malina 2% | 2 | 150 |
| Kruszyna 3% | 3 | 80 |
Która roślina charakteryzuje się najwyższym poziomem wydajności miodowej?
Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.
| Nazwa kategorii | Symbol | masa jaja, g |
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63-73 |
| średnie | M | 53-63 |
| małe | S | 48-53 |
Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem żerującym
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?
