Pytanie 1
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.
| Harmonogram pracy zakładu | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i klusek śląskich | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 1 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to

Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
Gdy właściciel dwóch zyskownych restauracji otworzy nowe lokale w innym mieście, to stosuje jaką strategię?
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
Na rysunku przedstawiono szczypce do serwowania

Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile błonnika dostarczy organizmowi 1 porcja sałatki z kapusty czerwonej z papryką.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
|---|---|---|
| Kapusta czerwona | 100 g | 2,5 g |
| Cebula | 10 g | 1,7 g |
| Papryka czerwona | 20 g | 2,0 g |
| Olej | 12 g | 0,0 g |
| Szczypiorek | 5 g | 2,6 g |

Jakie zadania wykonuje sommelier?
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Kieliszek przedstawiony na zdjęciu stosuje się do podawania

Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?
Kiedy lokal gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to wykorzystuje
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
Który z mineralnych składników ma działanie kwasotwórcze?
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania

Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest
Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?