Pytanie 1
Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do

Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
Następne etapy technologiczne produkcji galaret mięsnych obejmują
Koszty związane z organizacją bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Policz zadatek w wysokości 20%, który powinien uiścić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% zniżki?
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
Który składnik ma działanie alkalizujące na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania

Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
Co jest podstawą diety wegańskiej?
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Przedstawiona na zdjęciu bielizna stołowa, bezpośrednio nałożona na blat stołu, to

Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
Który z produktów stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?
Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Jakie jest źródło kolagenu?
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć gorące zupy podczas serwowania?
Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?