Pytanie 1
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?
Jak powinna się zachować osoba sprzątająca, która podczas porządkowania pokoju opuszczonego przez gościa, odnalazła tablet?
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.
| Wymagania dla kategorii | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | ***** | **** | *** | ** | * |
| pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 |
| pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 |
| pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 |
| pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 |
| pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 | |||
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z zamieszczonych rysunków przedstawia wózek hotelowy przeznaczony wyłącznie do transportu brudnej bielizny?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z wymienionych atrakcji nie jest uznawana za usługę specjalną w branży hotelarskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Klient hotelowy na specjalnej karcie zaznaczył herbatę, jajecznicę z szynką, masło oraz pieczywo. W ramach usługi room service należy przygotować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę serwowania rodzinnego świątecznego posiłku zastosowano wobec gości, jeśli nakrycie przygotowano przed ich przybyciem oraz wszystkie dania były już podane na stole?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który pracownik hotelu zajmuje się odbiorem odzieży do prania od gości?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Goście zarezerwowali w hotelu nocleg z wzmocnionym śniadaniem wiedeńskim. W składzie śniadaniowym kelner nie podaje
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kto odpowiedzialny jest za regularną kontrolę przygotowanych pokoi dla gości w hotelu dysponującym dużą liczbą miejsc noclegowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenia należą do wyposażenia rozwiniętego węzła higieniczno-sanitarnego w hotelowym pokoju?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć parapety zewnętrzne w holach i korytarzach hotelu.
| Harmonogram utrzymania czystości w holach oraz korytarzach | |
|---|---|
| Czynności wykonywane 1 raz dziennie: | |
| a) | przecieranie blatu recepcji oraz stolików znajdujących się w holu głównym i na piętrach korytarzy |
| b) | mycie parapetów wewnętrznych |
| Czynności wykonywane 2 razy dziennie: | |
| a) | odkurzanie korytarzy, mycie podłogi w holu recepcyjnym oraz schodów wejściowych |
| Czynności wykonywane 3 razy w tygodniu: | |
| a) | mycie foteli skórzanych znajdujących się w holu recepcyjnym |
| Czynności wykonywane 1 raz w tygodniu: | |
| a) | mycie gaśnic |
| b) | mycie lamp ściennych |
| c) | mycie grzejników (przestrzenie między żeberkami) |
| d) | mycie drzwi wejściowych do hotelu |
| Czynności wykonywane 1 raz na kwartał: | |
| a) | mycie okien z zewnątrz i od wewnątrz wraz z futrynami oraz parapetów zewnętrznych |
| b) | mycie lamp wiszących |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wyposażenie jest wymagane w pokojach hotelowych we wszystkich klasach obiektów noclegowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z przedstawionych na rysunkach rodzajów szkła gastronomicznego, przeznaczony jest do podawania wieloporcjowego soku owocowo-warzywnego?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoba pracująca w hotelu, przyjmując zamówienie na dodatkowe usługi dla zorganizowanej grupy, powinna uzyskać od zlecającego
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracownik obsługi pięter odpowiada w pełni majątkowo za mienie gościa w trakcie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z wymienionych metod serwowania śniadań w hotelowej restauracji jest najodpowiedniejsza przy obsłudze grupy turystycznej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który członek personelu hotelowego ma obowiązek aktualizowania danych o stanie pokoi dostępnych dla gości?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na zdjęciach przedstawiono sposób sporządzania jaj

Brak odpowiedzi na to pytanie.