Pytanie 1
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Wynik: 7/40 punktów (17,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?

Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
| Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu) | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Kwasy nasycone | Kwasy jednonienasycone | Kwasy wielonienasycone |
| Tran | 21 | 57 | 16,00 |
| Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
| Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
| Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia

Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
| Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
| 3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który zestaw potraw na kolację został skomponowany według zasad prawidłowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile pęczków rzodkiewek, każdy o wadze 0,25 kg, trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzebne jest 30 g tego składnika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Brak odpowiedzi na to pytanie.