Pytanie 1
W celu monitorowania występowania szkodników w magazynie wyrobów gotowych, powinno się
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W celu monitorowania występowania szkodników w magazynie wyrobów gotowych, powinno się
Do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie należy zastosować
W cukiernictwie do rozdrabniania orzechów służy się
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, składanie tortów może być przeprowadzane przez osoby, które posiadają
Aby przygotować torty marcello, konieczne jest zrobienie blatów
Przechowywanie w magazynie o wilgotności względnej poniżej 75% oraz temperaturze 18°C powinno dotyczyć
W dokumentacji magazynowej należy uzupełnić dokument "Przyjęcie surowców", w którym trzeba wpisać
Jakie urządzenie należy wykorzystać do zmielenia goździków i ziela angielskiego?
Aby wyprodukować 1000 kg sezamków, wymagane jest 280 kg cukru. Ile dni produkcji można zrealizować na 840 kg cukru, jeśli dzienna produkcja sezamków wynosi 1,5 tony?
Aby wytworzyć 1 kg strucli serowej, wykorzystano 0,4 kg twarogu. Ile twarogu będzie potrzebne do produkcji 100 kg tego ciasta?
Ocena organoleptyczna twarogu polega na analizie jego smaku, zapachu oraz
Czynnikiem powodującym wypływ tłuszczu z ciasta kruchego w trakcie pieczenia jest
Jakiego rodzaju mąki pszennej używa się do produkcji babki biszkoptowej?
Na ilustracji przedstawiono

Jakie materiały wykorzystuje się do dekoracji tortów w stylu angielskim?
Konszowanie ma miejsce w procesie technologicznym wytwarzania
Czemu służy nakłuwanie ciasta kruchego przed jego pieczeniem?
Jak pozyskuje się masę grylażową?
Do jakiego celu stosuje się aerograf?
Jakie są naturalne substancje aromatyczne?
Temperówka jest elementem wyposażenia linii produkcyjnej do wytwarzania
Jakie składniki, oprócz masy serowej, są używane w produkcji sernika krakowskiego?
Aby uniknąć "zaciągnięcia" ciasta biszkoptowego z tłuszczem, należy
Przy ocenie organoleptycznej cukru, na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Aby stworzyć dekorację w stylu angielskim, jakie materiały powinno się zastosować?
Jaką ilość miodu należy zastosować do wytworzenia 120 sztuk pierników, jeśli przepis zakłada użycie 50 g miodu na 80 sztuk produktu?
Dokonaj odczytu wilgotności na przedstawionym termohigrometrze.

Jakiego tłuszczu należy użyć do smażenia faworków?
Aby ciasto biszkoptowe równomiernie się upiekło w formach, należy
Jakie zagrożenie biologiczne może wystąpić w procesie produkcji słodyczy?
Najwyższa dozwolona temperatura przechowywania wafli wynosi
Kiedy korzystasz z krajalnicy, powinieneś zawsze pamiętać, aby przed jej użyciem
Oblicz na podstawie receptury na 1000 g ciasta parzonego, ile sztuk jaj należy przygotować, aby wyprodukować 2,5 kg tego ciasta. Jedno jajo waży 50 g.
| Surowce | Ilość w g/ml |
|---|---|
| woda | 540 |
| mąka pszenna | 450 |
| margaryna | 220 |
| jaja | 800 |
| sól | 5 |
Którego z parametrów nie ocenia się w sposób organoleptyczny?
Temperatura, w której należy smażyć pączki w smażalniku nie może wynosić więcej niż
W produkcji marmoladek wykorzystuje się przecier jabłkowy, cukier, syrop skrobiowy, barwnik, esencję oraz
Którą przyprawę stosowaną w cukiernictwie przedstawiono na ilustracji?

Jakie chemiczne zagrożenie może wpłynąć na zdrowotną jakość produktów cukierniczych?
Jakie są właściwe temperatury do przechowywania masła i serów?
Który z kremów powstaje z ubitych białek zaparzanych syropem cukrowym, wymieszanych z napowietrzonym tłuszczem oraz esencją rumową?