Pytanie 1
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Jakie urządzenie powinien wybrać kucharz do przygotowania 5 porcji zupy krem?
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania warzyw strączkowych, w magazynie powinny być zachowane następujące warunki
| Temperatura | Wilgotność względna | |
|---|---|---|
| A. | 0÷4°C | ok. 60% |
| B. | 0÷4°C | ok. 95% |
| C. | 10÷14°C | ok. 60% |
| D. | 10÷14°C | ok. 95% |
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
| Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
|---|---|
| Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
| Białko | 21,4 |
| Węglowodany | 62,0 |
| Błonnik | 4,0 |
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
| Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
| 1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
| 2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
| 3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
| 4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Jaka powinna być masa porcji kremów i musów?
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Kawę po turecku przygotowuje się
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Na wszywce swetra damskiego producent umieścił znak przedstawiony na rysunku dotyczący konserwacji wyrobu. Oznacza on zakaz

Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Ile kilogramów mrożonych filetów rybnych trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 150 porcji dania o wadze 100 gramów każda, jeśli straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
| Surowiec | Ilość |
|---|---|
| Śmietanka 30% | 800 ml |
| Cukier puder | 100 g |
| Kakao | 30 g |
| Rodzynki | 100 g |
| Płatki migdałowe | 75 g |
| Bezy | 100 g |
| Cukier wanilinowy | do smaku |
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Ile gramów węglowodanów należy zjeść, aby uzyskać 400 kcal energii?
Jakie produkty zaliczają się do kategorii węglowodanów?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
| Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
| Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
| Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa