Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
---|---|
Nazwa produktu | Ilość |
Mąka krupczatka | 150 g |
Masło | 80 g |
Jaja | 150 g (3 szt.) |
Sól | do smaku |
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
Jakiego rodzaju alkohol powinno się podać na zakończenie bankietu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie jest źródło kolagenu?
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Jaką kuchnię powinno się uwzględnić przy serwowaniu zapiekanej zupy cebulowej w porcjach indywidualnych?
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
ziemniaki | 3 000 g |
masło | 100 g |
mleko | 300 cm³ |
koperek | 20 g |
sól | do smaku |
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Mała konsumpcja produktów obfitujących w wapń oraz witaminę D może skutkować wystąpieniem
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?
Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować do zrobienia 50 porcji zupy jarzynowej, skoro na 10 porcji potrzeba 2,5 l wywaru?
Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie
Jaki opis najlepiej określa system samoobsługowy francuskiego typu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?