Pytanie 1
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Która potrawa powinna być wykluczona z diety seniorów?
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
| Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
|---|---|---|---|---|
| A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
| B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
| C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
| D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
| Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
|---|---|
| Soczewica | 23,5 g |
| Groch | 22,9 g |
| Soja | 34,9 g |
| Ciecierzyca | 19,0 g |
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
| Masło | 20 g |
| Mąka pszenna | 8 g |
| Jaja | 1/2 szt. |
| Bułka tarta | 25 g |
| Olej | 80 ml |
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
| Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
|---|---|---|---|---|
| I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
| II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
| III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
| IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Leczo jest daniem
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
W zmywalni pracownik poślizgnął się na mokrej podłodze i istnieje podejrzenie złamania nogi. Jakie działania należy podjąć w pierwszej kolejności przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
| Wygląd | Zapach | Smak | |
|---|---|---|---|
| A. | powierzchnia ciemno-brunatna | nieco zmieniony | zbyt słony |
| B. | powierzchnia spalona | nieprzyjemny | mało intensywny |
| C. | powierzchnia złocisto-brunatna | intensywny, aromatyczny | wyczuwalny smak przypraw |
| D. | powierzchnia wysuszona | mało wyczuwalny | posmak spalenizny |
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Do czego używa się Steamery?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser