Pytanie 1
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Niebieski kolor półsurówki z czerwonej kapusty oznacza, że nie wprowadzono do niej
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować, aby przygotować "Wołową sztukę mięsa"?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka powinna być masa porcji kremów i musów?
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Przeczytaj uważnie zamieszczony tekst i określ, jaką kuchnię opisuje.
...Kuchnia ta - naturalna i harmonjna - uchodzi za najzdrowszą na świecie. Jest niskokaloryczna, bogata w białko i żelazo, uboga w cholesterol i tłuszcze. W porównaniu z innymi kuchniami prawie pozbawiona jest przypraw. Bazuje na ryżu, produktach z soi (miso, tofu), rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Składa się prostych, niekie zaawansowanych dań, w których żaden ze składników nie przysłania naturalnego smaku pozostałych. Najbardziej znane w Polsce jest sushi i sashimi - cieszące się stale rosnącym powodzeniem. Źródło: Encyklopedia Wikipedia |
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W sytuacji, gdy pracownik traci przytomność, najpierw powinno się
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?