Pytanie 1
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Jaką metodę wykorzystuje się do oceny diety na podstawie jakościowej analizy jadłospisów?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

Do grupy lokali uzupełniających zaliczają się
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Cukier, który znajduje się w mleku to
Do przygotowania jednej porcji sufletu jabłkowego potrzebne jest 135 g pieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy wykorzystać do sporządzenia 80 porcji deseru, biorąc pod uwagę, że odpady wynoszą 10%?
Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:
Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?
Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
Jakim dodatkiem warzywnym warto uzupełnić zestaw dań obejmujący barszcz czerwony, kotlet z fasoli oraz ziemniaki gotowane?
Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym schemacie?

Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
Na zdjęciu przedstawiono

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
| Lp. | Propozycja menu | Cena netto 1 porcji (w zł) |
|---|---|---|
| 1 | Tatar z łososia z kaparami | 12 |
| 2 | Panierowany camembert z sosem żurawinowym | 13 |
| 3 | Rosół z makaronem | 7 |
| 4 | Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw | 28 |
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?