Pytanie 1
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
Które szczypce wchodzą w skład nakrycia stołu bufetowego i służą konsumentowi do przekładania pieczywa z koszyka na talerz?

Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
| ||||||||
Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
|---|---|---|
| fasola biała | 80 | 21 |
| jaja | 120 | 13 |
| chleb mazowiecki | 220 | 8 |
| makrela | 100 | 19 |
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Jakie białko można znaleźć w mleku?
Na której ilustracji przedstawiono termos transportowy?

Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać

Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania
