Pytanie 1
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Jakie obiekty zalicza się do kategorii usług uzupełniających?
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?

Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
Jakie dania należy uwzględnić w ofercie bufetu na śniadanie i obiad?
Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?

Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie
| Wybrane objawy niedoboru |
|---|
|
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ser twarogowy | 800 g |
| jaja | 4 szt. |
| cukier | 60 g |
| mąka pszenna | 250 g |
Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania

Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć
Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest
Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?
Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
| Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu | ||
|---|---|---|
| Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
| 6 | 2 | 50 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
Który z serwisów wymaga zorganizowania stołu pomocniczego oraz obsługi klientów przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?