Pytanie 1
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Wynik: 2/40 punktów (5,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Na wszywce swetra damskiego producent umieścił znak przedstawiony na rysunku dotyczący konserwacji wyrobu. Oznacza on zakaz

Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
| Składnik mąki | Zawartość w % |
| Woda | 13,5 |
| Białko | 8,7 |
| Tłuszcz | 1,9 |
| Węglowodany | 75,0 |
| Błonnik | 0,4 |
| Popiół | 0,5 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Artykuł spożywczy oznaczony znakiem przedstawionym na rysunku należy polecić osobie chorej na

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
| surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
|---|---|---|
| wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
| wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
| jaja | 15 g | 138 kcal |
| tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
| cebula | 8 g | 28 kcal |
| bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa bogate w karoten powinny być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Surowce/ półprodukty | Ilość |
| ziemniaki | 1700g |
| cebula | 100g |
| mąka pszenna | 50g |
| jaja | 2 szt. |
| olej | 150g |
| cukier | 150g |
| sól | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
| Kisiel truskawkowy - surowce |
|---|
| Truskawki |
| Woda |
| ? |
| Cukier |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Brak odpowiedzi na to pytanie.