Pytanie 1
Który z produktów pszczelich może być zaatakowany przez roztoczka suszowego, zwanego także mlekowym
(Carpoglyphus lactis)?
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z produktów pszczelich może być zaatakowany przez roztoczka suszowego, zwanego także mlekowym
(Carpoglyphus lactis)?
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

Który typ aparatu gębowego występuje u pszczół?
Którego krzewu miododajnego dotyczy opis?
| Krzew kwitnie od czerwca do września. Daje głównie nektar. Kwiaty są drobne jasnoróżowe zebrane w nieduże grona. Owoce są śnieżnobiałe niby jagody, utrzymują się na krzewie przez całą zimę. Krzew ma małe wymagania glebowe lubi miejsca zacienione występuje w ogrodach, w lasach, na cmentarzach, nadaje się na żywopłoty. |
Podczas pozyskiwania miodu z plastrów w skład niezbędnego sprzętu wchodzą: miodarka, stół do odsklepiania, odsklepiacz widelcowy oraz
Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Brunatne pasożyty widoczne na larwach i poczwarkach pszczół oraz na odwłoku i tułowiu dorosłych osobników są objawem
Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą roślinę pożytkową przedstawiono na rysunku?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podgatunek pszczoły Apis mellifera sicula zaliczany jest do pszczół
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do uprawy na glebach lekkich nadaje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie są objawy zgnilca amerykańskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po ilu dniach nakrop zostaje zasklepiony i jest już dojrzałym miodem?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na rysunku przedstawiono kwiaty

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Której metody tworzenia rodzin pszczelich dotyczy opis?
| Z kilku rodzin pszczelich należy odebrać po 1-2 plastry z czerwiem na wygryzieniu, a także plastry z miodem i pierzgą oraz odsiadującymi je pszczołami. Po przewiezieniu ula na nowe pasieczysko należy podać matecznik na wygryzieniu lub nieunasiennioną matkę pszczelą. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile litrów wody należy użyć do sporządzenia brzeczki z 20 litrów miodu, przeznaczonej do domowej produkcji miodu pitnego "czwórniak"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Herbicydy są to pestycydy zwalczające
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?
§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż: 1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej; 2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany; 5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa. 2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. 3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które pszczoły zaliczane są do grupy pszczół orientalnych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.
| Sposób suszenia | Straty w % | ||
|---|---|---|---|
| Suchej masy | Białka strawnego | Karotenu | |
| Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie | 15-30 | 12-25 | 60-85 |
| Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie | 25-50 | 50-60 | 95-98 |
| Dosuszanie nieogrzanym powietrzem | 15-20 | 10-20 | 50-85 |
| Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem | 5-10 | 5-8 | 5-6 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na rysunku przedstawiono ramkę ulową z plastrem pszczelim zaatakowanym przez

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do pasz objętościowych soczystych zalicza się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Której orki dotyczy opis?
| Jest to orka głęboka (20-30 cm), wykonywana jesienią na polach przeznaczonych pod roślinę jarą. Umożliwia uzyskanie sprawności roli w okresie siewu tych roślin. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe
| Produkt | Kolejne miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej minimalnej odległości od głównej arterii komunikacyjnej pszczelarz może usytuować pasiekę?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą roślinę uprawną pożytkową przedstawiono na ilustracji?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiej rasy pszczół dotyczy opis?
| Należą do najmniejszych pszczół europejskich lecz posiadają najdłuższy języczek 6,7-7,3 mm. Są bardzo łagodne, podczas przeglądów dobrze trzymają się plastrów. Posiadają zdolność szybkiego wyszukiwania nowych pożytków. Pszczoły te wykazują dużą skłonność do rabunków, ale własnego gniazda bronią bardzo energicznie. Wyjątkowo mocno kitują gniazdo i wylot. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?
| W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.