Pytanie 1
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Na zdjęciu przedstawiono

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Skąd pochodzi kolagen?
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Zaburzenie związane z odżywianiem, które charakteryzuje się obsesyjnym dążeniem do utraty wagi oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu to
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
Największą zawartość błonnika pokarmowego mają
W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?
Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?
Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
Naczyniem przedstawionym na ilustracji jest
