Pytanie 1
Jaki jest maksymalny okres przechowywania kremu bita śmietana w chłodni?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki jest maksymalny okres przechowywania kremu bita śmietana w chłodni?
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
Jakie są straty opakowań jednostkowych, jeśli do zapakowania 5 000 cukierków wykorzystano 5 100 etykietek do owijania?
Jaki produkt jest wytwarzany z ciasta zbijanego?
Urządzenie przedstawione na fotografii służy do

Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
Określ najlepsze warunki do przechowywania babki biszkoptowo-tłuszczowej posypanej cukrem.
Surowce suche powinny być składowane w magazynie
Produkty z ciasta piernikowego będą dłużej utrzymywać wilgotność, gdy do ich przygotowania użyje się dodatku
Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?
| Receptura na kokosanki | |
|---|---|
| Surowce | Ilość w [g] |
| Wiórki kokosowe | 500 |
| Jaja | 200 |
| Cukier puder | 400 |
| Wydajność | 1 000 |
Wskaż urządzenie wykorzystywane do produkcji przemysłowej lodów śmietankowych.
Do wykonania przedstawionej dekoracji (figurki) należy użyć

Główne składniki do wytwarzania pomadek mlecznych obejmują mleko skondensowane, cukier oraz
Aby przygotować sernik na zimno, należy użyć środka żelującego o nazwie
Jak powinien zareagować magazynier, gdy podczas dostawy marmolady wieloowocowej dostrzegł niewielkie ilości pleśni na jej powierzchni?
Powodem pojawiania się niewielkich, ciemnych plamek na skórce wypieków z ciasta biszkoptowego jest
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w niskiej temperaturze?
Udostępnienie pierwszej pomocy cukiernikowi, który przy pracy doznał zwichnięcia nogi, powinno obejmować
Krem bita śmietana przygotowywany jest w sposób
Kluczowym Punktem Kontroli, który istotnie wpływa na jakość zdrowotną lodów, jest
Proces żelowania galaretek wykonanych z żelatyny odbywa się w temperaturze maksymalnie
Na podstawie receptury na 1000 g masy makowej oblicz, ile gramów maku i migdałów należy użyć, aby uzyskać 1,5 kg masy makowej.
| Surowce/dodatki | Ilość (g) |
|---|---|
| mak | 500 |
| cukier | 120 |
| jaja | 100 |
| miód | 100 |
| masło | 40 |
| mąka pszenna | 40 |
| skórka pomarańczowa | 20 |
| migdały | 20 |
Oblicz, ile kilogramów cukru wanilinowego jest w magazynie, jeśli magazynier po dostawie na dokumencie PZ zanotował 2000 sztuk po 32 g oraz 500 sztuk po 20 g, a przed tą dostawą w magazynie było 16 kg produktu.
Pączki mają jasny kolor i są przesiąknięte tłuszczem, gdy
W wyrobach nadziewanych przechowywanych w magazynie może wystąpić pleśń, jeżeli
W produkcji cukierniczej wykorzystuje się wodorowęglan amonu jako
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
Biscuit cake przygotowuje się z mąki
Z uwagi na bezpieczeństwo zdrowotne, w jakiej temperaturze należy przechowywać roladę z bitą śmietaną?
Do czego używa się wałkowarki w procesie produkcji ciasta?
W cukiernictwie do ozdabiania dekoracyjnych elementów za pomocą metody rozpylania farby przez strumień powietrza należy wykorzystać
Pomadki klasyfikowane są do kategorii
Proces przygotowania śmietany kremowej w celu wytworzenia kremu bita śmietana obejmuje
Który półprodukt sporządza się na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli?
| Surowce | Ilość | Sposób wykonania |
|---|---|---|
| mleko | 500 ml | 1. Cukier wsypać do mleka i gotować do uzyskania 114°C. 2. Mieszaninę lekko ochłodzić. 3. Dodać masło i cukier wanilinowy, wymieszać. |
| cukier | 400 g | |
| masło | 100 g | |
| cukier wanilinowy | do smaku |
Po ugotowaniu mąki podczas produkcji ciasta parzonego, przed dodaniem jajek, masę należy
Jakiego rodzaju mąki pszennej używa się do produkcji babki biszkoptowej?
Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.
| Receptura na 2 sztuki babki piaskowej | |
|---|---|
| Surowce/dodatki | Ilość (g) |
| mąka pszenna | 200 |
| mąka ziemniaczana | 120 |
| masło | 250 |
| jaja | 300 |
| cukier kryształ | 200 |
| proszek do pieczenia | 8 |
| esencja cytrynowa | 5 |
| cukier puder | 30 |
Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy
Proces przygotowania śmietany kremówki do wytwarzania bita śmietana wymaga
Jakie właściwości powinien mieć cukier puder wysokiej jakości?