Pytanie 1
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do wykonania 20 porcji tego napoju.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje soku pomarańczowo-marchwiowego | |
| Nazwa surowca | [g] |
| pomarańcze | 1 000 |
| marchew | 500 |
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
Stół o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być przykryty obrusem
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do wieloporcjowego podawania

Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
Do czego jest przeznaczony przedstawiony na ilustracji sprzęt pomocniczy?

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej | Zawartość witaminy C w 100 g produktu |
| kapusta czerwona | 400 g | 54 mg |
| cebula | 50 g | 6 mg |
| ogórek kiszony | 100 g | 4 mg |
| jabłko | 50 g | 9 mg |
| majonez | 100 g | 0 mg |
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.
| Śniadanie: nazwa produktu | Ilość (g) | Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu | |
|---|---|---|---|
| Żelazo (mg) | Wit. C (mg) | ||
| pieczywo | 100 | 1,2 | 0,0 |
| masło | 10 | 0,1 | 0,0 |
| szynka drobiowa | 40 | 0,5 | 0,0 |
| pomidor | 50 | 0,5 | 23,0 |
Skąd pochodzi kolagen?
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
Rola błonnika w ludzkim organizmie
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować