Pytanie 1
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Przedstawiony na zdjęciu drobny sprzęt gastronomiczny służy do

Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
| Wołowina | 800 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
| Cebula | 150 g |
| Ogórek kiszony | 100 g |
| Słonina | 50 g |
| Musztarda | 20 g |
| Przyprawy | do smaku |
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
| galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
W przypadku montażu elementów zespołu roboczego w podajniku ślimakowym wilka, jaka jest właściwa kolejność ich instalacji?
Celem filetowania ryb jest
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Sery określane jako włoskie to jakie?
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej ustal cenę gastronomiczną 1 porcji koktajlu.
| Karta kalkulacyjna koktajlu | ||||
|---|---|---|---|---|
| Lp | Nazwa produktu | Ilość na 10 porcji [l] | Cena 1l [zł] | Wartość [zł] |
| 1. | Woda mineralna | 0,50 | 2,00 | |
| 2. | Wino białe stołowe | 0,50 | 30,00 | |
| 3. | Razem | x | x | |
| 4. | Marża 200% | x | x | |
| 5. | Razem 10 porcji | x | x | |
| 6. | Cena gastronomiczna 1 porcji | x | x | |