Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
| Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
|---|---|---|
| A. | 1,8 | 9 |
| B. | 1,8 | 10 |
| C. | 4,5 | 9 |
| D. | 4,5 | 10 |
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
| 1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Wskazany strzałką na rysunku element szybkowaru służy do

Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
| Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.