Pytanie 1
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
Na weselu obowiązuje rodzaj karty
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
| Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu) | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Kwasy nasycone | Kwasy jednonienasycone | Kwasy wielonienasycone |
| Tran | 21 | 57 | 16,00 |
| Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
| Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
| Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Do grupy lokali uzupełniających zaliczają się
Co oznacza usługa room service?
Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Minimalna temperatura flaków wołowych przeznaczonych do spożycia powinna wynosić
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.
| Normy na białko dla ludności Polski (fragment) | ||
| Grupa wiek/lata | Masa ciała kg | Średnie zapotrzebowanie (EAR) na białko g/kg m.c./dobę |
|---|---|---|
| chłopcy | ||
| 10-12 | 38 | 0,84 |
| 13-15 | 53 | 0,84 |
| 16-18 | 67 | 0,81 |
| mężczyźni | ||
| ≥19 | 50-90 | 0,73 |
Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
W lokalu gastronomicznym zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami tego miejsca są stali bywalcy. Jakie kroki powinny zostać podjęte, aby zachować stałe ceny serwowanych potraw oraz zyski restauracji?
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?
Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?
Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.
| Normatyw surowcowy na 2 porcje fasoli szparagowej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Fasola szparagowa | g | 650 |
| Bułka tarta | g | 20 |
| Masło | g | 50 |
| Sól | do smaku | |
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Ilość próbek kontrolnych potraw, które powinny być pobierane w celach sanitarno-epidemiologicznych, nie może być mniejsza niż
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Jaką kuchnię powinno się uwzględnić przy serwowaniu zapiekanej zupy cebulowej w porcjach indywidualnych?
Zestaw posiłków dostarcza ludzkiemu organizmowi 15 g białka, 5 g tłuszczu oraz 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), znając, że 1 kcal to 4,19 kJ.