Pytanie 1
Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?
Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
W procesie trawienia białek do aminokwasów w układzie pokarmowym, gdzie rozpoczyna się ten proces?
W diecie owowegetariańskiej uwzględnia się warzywa, owoce oraz
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
| Por | 1 000 | 60,90 |
| Jabłko | 400 | 52,10 |
| Majonez | 150 | 679,70 |
| Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
| Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
Jakie instytucje zapewniają niekompletne wyżywienie?
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Jakie enzymy są zaangażowane w proces trawienia węglowodanów?
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania

Stoły bufetowe z jedzeniem i napojami oraz siedzenia dla gości powinny być przygotowane na
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?