Pytanie 1
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
Miejsce dla gościa honorowego na zamieszczonym rysunku stołu zaznaczono numerem

Kiedy lokal gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to wykorzystuje
Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety
Dieta powinna dostarczyć organizmowi: 60 g białka, 145 g węglowodanów, 20 g tłuszczu. i ok. 2 litrów płynów dziennie. Unikaj cukru i słodyczy. Pamiętaj o źródłach błonnika w ilości 30-40 g: pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki, warzywa, zioła i kiełki. Stosuj źródła białka: chudy i odtłuszczony nabiał, białko jaja, mięso i wędliny drobiowe oraz ryby. Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie. |
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?
Nadmierne przyjmowanie prostych węglowodanów przez człowieka przyczynia się do rozwoju
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
| średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
| % liczby miejsc siedzących | 75% |
Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
Na weselu obowiązuje rodzaj karty
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.
| Normy na białko dla ludności Polski (fragment) | ||
| Grupa wiek/lata | Masa ciała kg | Średnie zapotrzebowanie (EAR) na białko g/kg m.c./dobę |
|---|---|---|
| chłopcy | ||
| 10-12 | 38 | 0,84 |
| 13-15 | 53 | 0,84 |
| 16-18 | 67 | 0,81 |
| mężczyźni | ||
| ≥19 | 50-90 | 0,73 |
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Jeżeli klient regularnie odbiera zamówione potrawy, za które zapłacił "z góry", to mamy do czynienia ze sprzedażą
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?
n
| n
Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
Urządzenie przedstawione na zdjęciu to

Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?