Pytanie 1
Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?
Wynik: 11/40 punktów (27,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?
W trakcie porządkowania węzła higieniczno-sanitarnego w lokalu mieszkalnym, najpierw pokojowa powinna
Jaką kategorię reprezentują usługi kosmetyczne oferowane w hotelach?
W wyniku uszkodzenia instalacji wodnej, wykładzina w przedpokoju została trochę zalana. Jakie urządzenie powinna wykorzystać osoba sprzątająca do osuszenia wykładziny?
Klient zamówił zorganizowanie popołudniowego przyjęcia na stojąco, które ma trwać około 2 godzin. Tego rodzaju wydarzenie nazywa się
Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?
Jaką czynność związana z serwowaniem śniadania należy przeprowadzać wyłącznie od prawej strony gościa?
Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?
W jakich sytuacjach należy wykonać specjalne sprzątanie w hotelu?
Przyjmując zlecenie na pobudkę, należy ustalić z gościem hotelowym
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę
Jakie działania należy podjąć, aby pozbyć się gryzoni w obiekcie hotelowym?
Która z wymienionych atrakcji nie jest uznawana za usługę specjalną w branży hotelarskiej?
Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć
Zgodnie z wewnętrzną procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 należy wykorzystać 10 litrów wody oraz 30 ml środka czyszczącego. Oblicz ilość wody i środka czyszczącego, którą powinien użyć pracownik służby pięter do umycia podłogi w holu recepcyjnym o powierzchni 50 m2?
Przedstawione na fotografii produkty są typowymi składnikami śniadania

Jakie z poniższych zadań wchodzi w zakres obowiązków pokojowej?
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?
Jaką opcję śniadaniową warto zaproponować gościom, którzy przybyli do hotelu na podróż poślubną?
Jakiego typu czyszczenie powinno mieć miejsce w hotelu przed zorganizowaniem dużej imprezy noworocznej?
Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.
Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania
Który z wymienionych produktów powinien być przechowywany w chłodniach?
Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?
Klient złożył zamówienie na śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje to zamówienie za pomocą formy
W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi
Jak powinna postąpić pokojowa, gdy podczas porządkowania pokoju "na czysto" dostrzegła pozostawioną torbę podróżną?
Wskaż poprawną sekwencję działań, które wykonuje pokojówka podczas sprzątania pokoju w hotelu?
Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?
W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
Kto jest odpowiedzialny za zidentyfikowanie braku ręczników kąpielowych w magazynie?
Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć lampy wiszące w hotelu.
| Harmonogram utrzymania czystości w holach oraz korytarzach | |
| Czynności wykonywane 1 raz dziennie: | |
| a) | przecieranie blatu recepcji oraz stolików znajdujących się w holu głównym i na piętrach korytarzy |
| b) | mycie parapetów wewnętrznych |
| Czynności wykonywane 2 razy dziennie: | |
| a) | odkurzanie korytarzy, mycie podłogi w holu recepcyjnym oraz schodów wejściowych |
| Czynności wykonywane 3 razy w tygodniu: | |
| a) | mycie foteli skórzanych znajdujących się w holu recepcyjnym |
| Czynności wykonywane 1 raz w tygodniu: | |
| a) | mycie gąśnic |
| b) | mycie lamp ściennych |
| c) | mycie grzejników (przestrzenie między żeberkami) |
| d) | mycie drzwi wejściowych do hotelu |
| Czynności wykonywane 1 raz na kwartał: | |
| a) | mycie okien z zewnątrz i od wewnątrz wraz z futrynami oraz parapetów zewnętrznych |
| b) | mycie lamp wiszących |
Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?
Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?
Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m2, jeśli zgodnie z procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 przypada 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
Jakie zadanie nie wchodzi w zakres obowiązków służby pięter?