Pytanie 1
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
| Udzielony upust | 10% |
Narzędzie przedstawione na rysunku służy do konsumpcji

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
Do przygotowania jednej porcji sufletu jabłkowego potrzebne jest 135 g pieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy wykorzystać do sporządzenia 80 porcji deseru, biorąc pod uwagę, że odpady wynoszą 10%?
Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na ilustracji jest przeznaczony do

Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
Na zdjęciu przedstawiono

Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez
Co oznacza usługa room service?
W 100 g podsmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzrośnie wartość omletu naturalnego, jeśli dodamy do niego 150 g podsmażanego szpinaku?
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
Jaką kwotę netto zapłaci się za gastronomiczny obiad uroczysty dla jednej osoby, jeśli całkowity koszt przygotowania posiłku dla 15 osób wyniósł 240,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną równą 150%?
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?