Pytanie 1
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Który przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiono na ilustracji?

Jakie jest zapotrzebowanie na surowce do przygotowania 10 porcji jaj sadzonych, jeśli do jednej porcji używa się 2 sztuki jaj oraz 10 g masła?
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
| Ogórek świeży | 110 | 28 |
| Śmietana | 20 | 150 |
| Koper | 2 | 350 |
Mała konsumpcja produktów obfitujących w wapń oraz witaminę D może skutkować wystąpieniem
W kieliszku przedstawionym na rysunku należy podać

W którym naczyniu szklanym barman powinien podać long drinka?

W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
W której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji?

Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
Do podania jakiego dania należy użyć talerza głębokiego?
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
| Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt surowców jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
Skąd pochodzi kolagen?
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| masło | 30 g |
| mąka pszenna | 30 g |
| mleko | 500 ml |
| sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
Jakie dania należy uwzględnić w ofercie bufetu na śniadanie i obiad?
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie
Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?
Oblicz cenę brutto gastronomiczną za jedną lampkę czerwonego wina o objętości 100 ml, jeśli restauracja nabyła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka VAT wynosi 23%?