Pytanie 1
Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?
Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.
| Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |||
| 1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. |
| 2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. |
Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?
Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest
Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem
Procedura systemowa, mająca na celu rozpoznawanie oraz ocenę stopnia zagrożeń związanych z żywnością na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji, jest powszechnie znana jako
Zobowiązania wobec dostawców zostały uregulowane z konta bankowego. Jaką to niesie za sobą konsekwencję?
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
Jaką metodą należy przeprowadzić ustalenie różnicy inwentaryzacyjnej środków pieniężnych w kasie?
Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to
Niedobory spowodowane zaniedbaniem obowiązków przez pracownika nazywa się
Aby wdrożyć program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest
Dodatkiem stosowanym w procesie produkcji produktów zawierających tłuszcze, który zapobiega ich jełczeniu, są
Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?
Jak nazywa się sposób klasyfikacji kosztów, które są uporządkowane według miejsca ich powstawania?
Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe po stronie
Firma zajmująca się usługami świadczy kompleksową chemiczną ochronę roślin. Aby zredukować skutki finansowe błędów popełnianych przez pracowników podczas zabiegów, właściciel powinien rozważyć zakup ubezpieczenia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi
| Dt Wynik finansowy Ct | ||
|---|---|---|
| 6 000 | 10 000 | |
| 4 000 | 7 000 | |
| 3 000 | 3 000 | |
| 2 000 | ||
Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa
W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do
Przed wprowadzeniem półtusz z ubojni trzody chlewnej do obrotu, jakie są wymagania?
Firma z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązana jest do przygotowania bilansu aktywów oraz rachunku wyników na dzień
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do kosztów pośrednich w sektorze przetwórstwa zalicza się
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
W skład kapitałów własnych wchodzą
Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka
Działalność związana ze sprzedażą produktów w sklepie firmowym to forma
Na fakturze sprzedawca wpisał stawkę VAT równą 8% zamiast 5%. Jakie działania należy podjąć w celu skorygowania błędu?
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania keczupu jest
Pasteryzacja to metoda wydłużania trwałości produktów w temperaturze
Grunty w przedsiębiorstwie klasyfikowane są jako długoterminowe inwestycje, jeśli
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
Kowalski postanowił samodzielnie rozpocząć działalność gospodarczą. W tym celu uzupełnił formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a następnie dostarczył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?
Gdy w sklepie istnieje podejrzenie co do uczciwości pracowników, konieczna jest inwentaryzacja
Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to