Pytanie 1
Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu
Jeżeli klient regularnie odbiera zamówione potrawy, za które zapłacił "z góry", to mamy do czynienia ze sprzedażą
Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
Ile talerzy na przekąski powinien przygotować serwisant na angielski bankiet dla 100 osób, biorąc pod uwagę zapas w wysokości 120%?
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
| Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
|---|---|---|
| Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
| Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
| Salmon maki | 50 | 600,00 |
| Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
| Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
| Razem | 1 275,00 |
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się świadomą utratą wagi oraz występowaniem psychicznego braku apetytu, to
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| kalafior | 800,00 |
| włoszczyzna | 50,00 |
| mąka | 50,00 |
| śmietana 18% | 200,00 |
| koper | 20,00 |
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
Sprzęt barmański przedstawiony na zdjęciu to

Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
| Harmonogram pracy zakładu | |||
|---|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy | Zadanie | Liczba pracowników |
| Pierwsza | 7.00 – 13.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | 2 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | ? |
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wysokość marż gastronomicznych stosowanych dla wyszczególnionych potraw i napoju w pizzerii Trivento.
| Dane o kosztach surowca i cenach gastronomicznych netto w pizzerii Trivento | ||||
| Lp. | Wyszczególnienie | Koszt surowca 1 porcji [zł] | Cena gastronomiczna netto porcji [zł] | Marża gastronomiczna [%] |
| 1. | Pizza | 4,00 | 8,00 | ? |
| 2. | Sałatki | 6,00 | 15,00 | ? |
| 3. | Kawa | 3,00 | 9,00 | ? |
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Urządzenie przedstawione na zdjęciu stosuje się na stołach bufetowych

Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
Normy żywieniowe nie są używane do opracowywania planów żywieniowych
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |