Pytanie 1
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
Na zdjęciu przedstawiono zestaw do konsumpcji

Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
| Zestaw śniadaniowy | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość błonnika w 100 g produktu [g] |
| grahamka | 100 | 6,7 |
| masło | 20 | 0,0 |
| cieciorka | 80 | 7,6 |
| ziemniak | 100 | 1,5 |
| papryka | 150 | 2,0 |
| szczypiorek | 50 | 2,5 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Przedstawiona na rysunku filiżanka, o pojemości 40 ml, służy do podawania

Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
Sprzęt przedstawiony na ilustracji przeznaczony jest do sporządzania i ekspedycji

Na zdjęciu przedstawiono

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
| Tabela wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Niedowaga | <18 |
| Norma | 18,5÷24,9 |
| Nadwaga | 25÷29,9 |
| Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
| Otyłość III stopnia | >40 |
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?