Pytanie 1
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
Naczynie przedstawione na rysunku należy zastosować do podawania

Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
| Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
|---|---|---|
| Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
| Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
| Salmon maki | 50 | 600,00 |
| Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
| Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
| Razem | 1 275,00 |
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?
Jakie obiekty zalicza się do kategorii usług uzupełniających?
Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Ile świeżych filetów z dorsza trzeba przygotować, aby uzyskać 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli w przepisie na tę potrawę przewidziano użycie 750 g filetów na 10 porcji?
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
Aby zrealizować produkcję potraw w metodzie sous-vide, jakie wyposażenie jest niezbędne?
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Płaski talerz o średnicy 17 cm jest stosowany do
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na ilustracji jest przeznaczony do

Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?
Jaką z wymienionych dań kelner powinien podać, korzystając z bocznego chwytu szczypcowego?
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.