Pytanie 1
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przedstawionym systemie technologicznym, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, należy zaplanować
| System technologiczny sporządzania potraw mięsnych | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Dostawa mięsa | Magazynowanie w chłodni | ? | Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie | Schładzanie, odgrzewanie | Wydawanie potraw |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
| Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
|---|---|
| Cukier trzcinowy | |
| Napar kawowy | |
| ? | |
| Bita śmietana | |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę należy wykorzystać do napowietrzania mąki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
| Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
| • | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
| • | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
| • | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
| • | ? |
| • | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
| • | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
| • | Podawać z surowym żółtkiem. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawioną na rysunku patelnię należy używać do smażenia

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupy specjalne należy serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Beszamel stanowi sos
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Brak odpowiedzi na to pytanie.