Pytanie 1
Ile stolików do koktajli o powierzchni 0,3 m2 powinno się przygotować na wydarzenie dla 180 osób, jeśli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile stolików do koktajli o powierzchni 0,3 m2 powinno się przygotować na wydarzenie dla 180 osób, jeśli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Na zdjęciu przedstawiono

Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
Produkty zawierające mąkę są przede wszystkim źródłem
Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| kalafior | 800,00 |
| włoszczyzna | 50,00 |
| mąka | 50,00 |
| śmietana 18% | 200,00 |
| koper | 20,00 |
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?
W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?
Na zdjęciu przedstawiono podstawowe wyposażenie stanowiska pracy

Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
Zgodnie z tradycyjnym układem menu, przed ciepłymi przekąskami w propozycji restauracyjnej powinny znajdować się
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.
| Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| <3 | (59,512 x W ) – 30,4 | <3 | (58,317 x W ) – 31,1 |
| 3-10 | (22,706 x W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 x W ) + 485,9 |
| 11-18 | (17,686 x W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 x W ) + 692,6 |
| 19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
| 31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
| >60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
| W – masa ciała [kg] | |||
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Na zdjęciu przedstawiono

Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?