Pytanie 1
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?

Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?
W kieliszku przedstawionym na rysunku należy podać

Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
Zgodnie z tradycyjnym układem menu, przed ciepłymi przekąskami w propozycji restauracyjnej powinny znajdować się
Do serwowania posiłku z mostkiem cielęcym, puree z ziemniaków oraz kalafiorem w wodzie należy użyć noża i widelca?
Przedstawione na zdjęciu naczynie porcelanowe należy użyć do podania

Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
Urządzenie przedstawione na rysunku służy do sporządzania i ekspedycji

W organizmie człowieka glicerol powstaje w wyniku
Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ziemniaki | 3 000 g |
| masło | 100 g |
| mleko | 300 cm³ |
| koperek | 20 g |
| sól | do smaku |
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to

Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
Na rysunku jest przedstawiony

Czym jest HACCP?
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?
