Pytanie 1
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
Wynik: 11/40 punktów (27,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?
Karp w sosie szarym to danie
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
Jaką technikę zastosował kelner, serwując tort weselny przy wózku kelnerskim?
Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?
Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj
Molton, ułożony na stole zgodnie z zasadami nakrywania stołów, nie pełni roli
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa
Do flambirowania naleśników należy zastosować
Suflet to danie
Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?
Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
Jakim rodzajem tkanki mięśniowej charakteryzuje się polędwica wołowa?
Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?
Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
| Receptura | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość |
| jabłka kwaśne | 100 g |
| cukier | 25 g |
| woda | 120 cm3 |
| sok z cytryny | do smaku |
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć
Kelner dokonuje tranżerowania, filetowania i flambirowania, serwując gościom obsługę
Jakiego koloru deski należy użyć do porcjowania mięsa gotowanego?
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?