Pytanie 1
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji schabu pieczonego ze śliwkami | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| schab b/k | 1 200 |
| śliwki suszone | 200 |
| olej | 40 |
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej | Zawartość witaminy C w 100 g produktu |
| kapusta czerwona | 400 g | 54 mg |
| cebula | 50 g | 6 mg |
| ogórek kiszony | 100 g | 4 mg |
| jabłko | 50 g | 9 mg |
| majonez | 100 g | 0 mg |
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

W diecie owowegetariańskiej uwzględnia się warzywa, owoce oraz
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
| Harmonogram pracy zakładu | |||
|---|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy | Zadanie | Liczba pracowników |
| Pierwsza | 7.00 – 13.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | 2 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | ? |
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla chłopca w wieku 4 lat o masie ciała 15 kg.
| Wzory Schofielda na obliczanie PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| <3 | (59,512 × W ) − 30,4 | <3 | (58,317 × W ) − 31,1 |
| 3-10 | (22,706 × W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 × W ) + 485,9 |
| 11-18 | (17,686 × W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 × W ) + 692,6 |
| 19-30 | (15,057 × W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 × W ) + 486,6 |
| W – masa ciała [kg] | |||
Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję bitej śmietanki z owocami | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość[g] |
| śmietanka 30% | 50 |
| cukier | 2 |
| owoce | 100 |
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Zahamowanie wzrostu |
| Suchy wygląd skóry |
| Pogorszenie widzenia |
| Zmiany w układzie nerwowym |
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć