Pytanie 1
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?
Wynik: 39/40 punktów (97,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji to 25 lat?
Firma z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązana jest do przygotowania bilansu aktywów oraz rachunku wyników na dzień
Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?
Kierownik nie podejmuje samodzielnie decyzji, nie angażuje się w prace zespołu, ani nie ocenia działań swoich pracowników, dając grupie swobodę działania. Jaki styl kierowania grupą reprezentuje ten menedżer?
Firma produkcyjna planuje uruchomienie sklepu z własnymi wyrobami. Aby zapewnić profesjonalną obsługę klientów, konieczne jest zatrudnienie
Dokumenty związane ze sprzedażą powinny być archiwizowane od końca roku, którego dotyczą, przez minimum
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
W standardowej technologii warzenia piwa w Polsce konieczne jest użycie
Kierownik uniemożliwia swoim pracownikom podejmowanie decyzji i wykazywanie inicjatywy, częściej stosuje sankcje niż nagrody. Jaki styl zarządzania charakteryzuje opisane zachowanie?
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach podatkowej księgi przychodów i rozchodów zapisują w niej
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?
Czas przechowywania jaj w chłodni o temperaturze 0-1 °C nie powinien być dłuższy niż
Który system umożliwia kompleksowe zarządzanie dokumentacją ubezpieczeniową oraz wymianę danych z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych?
Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa
Spółka jawna z kapitałem własnym wynoszącym 6 000,00 zł zamierza zawrzeć umowę, która może przynieść wysokie zyski, ale wiąże się z dużym ryzykiem. Udziałowcy, aby ograniczyć ryzyko utraty osobistego majątku w przypadku niewypłacalności, powinni przekształcić przedsiębiorstwo w spółkę
Dochód netto w zestawieniu zysków i strat oblicza się, odejmując od dochodu brutto wartość podatku?
Dokumentacja techniczno-technologiczna firmy nie zawiera
Właściciel budynków inwentarskich wynajął je sąsiadowi na ustalony czas za określoną kwotę czynszu. Jaką umowę zawarli sąsiedzi?
W wyniku powodzi w magazynie doszło do zawilgocenia partii towaru. Takie straty klasyfikuje się jako
Wszystkie produkty w sklepie zostały zliczone i zapisane w dedykowanym formularzu. Inwentaryzację przeprowadzono według metody
Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w
Proces sterylizacji polega na długotrwałym podgrzewaniu żywności w temperaturze
Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.
| Rok | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
|---|---|---|---|---|
| Liczba pracowników | 100 | 110 | 121 | ? |
Który z poniższych procesów jest kluczowy podczas ustalania strategii marketingowej w agrobiznesie?
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
Pracownik zatrudniony na pół etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie, zgodnie z obowiązującą normą czasu pracy. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za grudzień, jeśli stawka za godzinę wynosi 14,00 zł, a premia to 20%?
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?
Efektywna polityka magazynowa w agrobiznesie powinna zapewniać
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?
Głównym surowcem do wytwarzania skrobi jadalnej w Polsce są
Ocena ryzyka oraz monitorowanie kluczowych punktów w procesie produkcji i dystrybucji żywności, mające na celu zapewnienie wysokiej klasy końcowego produktu, to
Dostawca wystawił fakturę do zapłaty w gotówce. Jaki dokument kasowy wystawi odbiorca, aby potwierdzić dokonanie płatności?
Sok oraz ketchup, które zostały wyprodukowane, znajdą się w bilansie przetwórni warzyw jako
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
Jakim skrótem określa się rośliny zmodyfikowane genetycznie?
Aby obliczyć wynik finansowy netto przedsiębiorstwa prowadzącego pełną księgowość, należy sporządzić